Witam mojowolczyków! Oto najnowsze informacje przekazane mi przez kolegę Macieja Kucharskiego,
który na zaproszenie Wójta Sośni Ostrowskich uczestniczył w uroczystości
otwarcia przebudowanej Stanicy Biały Daniel w Mojej Woli.Uroczystość odbyła się w dniu 2 sierpnia 2014 roku z inicjatywy Urzędu Gminy Sośnie.
Na otwarciu byli, m.in. : ostatni dyrektor Technikum Leśnego w Mojej Woli, Zenon Adamczewski, Pani Profesor Bogumiła Junik oraz zaproszeni absolwenci w osobach; Czesław Bojarczuk, Marian Kubczyk, Maciej Kucharski i Andrzej Leraczyk [syn byłego dyrektora TL] także kilku absolwentów technikum pracujących i mieszkających w okolicach Sośni oraz cała rzesza mieszkańców Sośni i Mojej Woli.
Po oficjalnych przemówieniach impreza przemieniła się w piknik, a wieczorem fakt otwarcia Stanicy uhonorowano fantastycznym pokazem sztucznych ogni.
W 2006 roku, podczas wielkiego zjazdu absolwentów, na terenie Stanicy został posadzony dąb, który bez szwanku przetrwał czasy jej obecnego remontu i przebudowy.
Wójtowi Gminy kolega Maciej Kucharski wręczył własnoręcznie namalowany obraz przedstawiający dawny domek ogrodnika znajdujący się na terenie Stanicy, obecnie przebudowany na obiekt estradowy, z własną sceną i zapleczem.
Jednym z uczestników uroczystości był także kolega Romuald Wika-Czarnowski z Gdańska, który do roku 1964 był uczniem Technikum Leśnego w Mojej Woli. Kolega ten przybył na uroczystość z członkiem Fundacji Via Aditus Solidarieta, która jest żywo zainteresowana zakupem mojowolskiej posiadłości [pałacyku i parku].
Informację o ilości miejsc, atrakcjach Stanicy, menu i cenach mam otrzymać w okresie póżniejszym.
Administrator
....więcej fotografii z imprezy autorstwa Macieja znajduje się na naszej stronie internetowej w artykule zamieszczonym w pozycji Menu - AKTUALNOŚCI.==========================================================
a to przedruk artykułu w temacie, jaki znalazłem wczoraj w Interneciena stronie
http://www.rc.fm/polityczne/sosnie-swietuja.html SOŚNIE ŚWIĘTUJĄ31 lp. 2014 - 10:51 – red. wydania:
kubasik@rc.fmDzień Gminy Sośnie, w powiecie ostrowskim już w tę sobotę, 2 sierpnia.
Tegoroczne święto gminy połączone jest z oficjalnym otwarciem zmodernizowanego ośrodka rekreacyjno - wypoczynkowego "Biały Daniel".
A wśród atrakcji imprezy nie zabraknie koncertów, zabaw z klaunami czy tradycyjnego konkursu na siłacza gminy.
Na otwarcie ośrodka i wspólną zabawę zaprasza słuchaczy Radia Centrum wójt gminy Sośnie Krzysztof Bochen:
"Powiem nieskromnie, że teraz jest to jeden z najładniejszych ośrodków rekreacyjnych w okolicy. Koszt modernizacji wyniósł ponad 2 500 000 złotych i obiekt całkowicie zmienił oblicze. Mamy około 50 nowych miejsc noclegowych. A jeśli chodzi o Dzień Gminy Sośnie, to rozpoczynamy towarzyskim meczem policjanci kontra biznesmeni, a potem przygotowaliśmy koncerty, zabawy i konkursy dla najmłodszych, wystawę pszczelarstwa i wiele innych atrakcji".
Gwiazdą wieczoru o 20:30 będzie zespół Milano. Początek Dnia Gminy Sośnie zaplanowano o godzinie 16:00, natomiast uroczyste otwarcie ośrodka "Biały Daniel" o godzinie 19:00.
Załącznik:
plakat_dzien_gminy_sosnie.jpg [ 32.23 KiB | Przeglądane 55572 razy ]